Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαία Ολυμπία - Τραχανάς Πελοποννήσου

Date: 04/01/2017

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα ζυμαρικά υπάρχουν στο διαιτολόγιο των Ελλήνων. Είναι αξιοσημείωτο το πόσα πολλά είδη ζυμαρικών υπάρχουν στην Ελλάδα (μια χώρα όπου η βασικότερη μορφή αμύλου που καταναλώνεται είναι το ψωμί) αλλά και το πόσες πολλές παραδοσιακές συνταγές έχουμε για αυτά. Βέβαια η πιο διαδεδομένη συνταγή, κάτι που ταιριάζει με όλα σχεδόν τα σχήματα, είναι τα ζυμαρικά με ζεματισμένο λάδι ή βούτυρο και τριμμένο τυρί.

Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαία Ολυμπία - Τραχανάς ΠελοποννήσουΣτην Πελοπόννησο, ίσως το πιο κοινό φαγητό με ζυμαρικά, είναι αυτές οι πλούσιες σε αυγά παραδοσιακές χυλοπίτες, οι οποίες είναι τέλειες και όπως σερβίρονται με καμένο πρόβειο βούτυρο και μυζήθρα. Παραλλαγές αυτού του φαγητού (χυλοπίτες) συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Ένα δεύτερο σημαντικό ζυμαρικό, ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο είναι ο τραχανάς (ξινός ή γλυκός). Παραλλαγές αυτού του φαγητού συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Τα ζυμαρικά μαγειρεμένα με κρέας είναι μία άλλη μεγάλη κατηγορία από συνταγές όπως το χοντρό τρύπιο μακαρόνι με μοσχάρι, χωριατικη κότα ή κόκορα, με σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη από μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι που αγόραζαν οι νοικοκυρές από τους μπαχαρτζήδες. Στην Πελοπόννησο, το μοσχάρι με χυλοπίτες σερβίρεται με ντομάτα, με αυγολέμονο, ή και κοκκινιστό αυγολέμονο , ένας οξύμωρος συνδυασμός που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πελοποννησιακής κουζίνας όπως και το παστίτσιο με κιμά.

Παραδοσιακά Πελοποννησιακά Ζυμαρικά (Χειροποίητα)

  1. Γογγίδες: Μακαρόνια από την νότια Πελοπόννησο (Σπάρτη, Λακωνία) που είναι σαν στριφτά κοχυλάκια.
  2. Κουσκουσές: Από τα πιο ενδιαφέροντα πατροπαράδοτα ζυμαρικά. Φημισμένος ο Κουσκουσές της πεδινής Ηλείας. Δεν έχει καμία σχέση με το μαροκινό κουσκούς. Φτιάχνεται από αβγά, γάλα, αλάτι, κανονικό αλεύρι μαζί με σιμιγδάλι, τραχανά ή πλιγούρι. Το μείγμα αυτό ανακατεύεται, γίνεται μάζα, και κατόπιν τρίβεται σε σήτες ή με το χέρι για να γίνει χιλιάδες πολύ μικρά μπαλάκια. Κατόπιν στεγνώνει. Μαγειρεύεται σε πιλάφια, με πάπια, ή με κρεατικά, πουλερικά, μύδια σούπες ή συνοδεύει και μαγειρευτά.
  3. Κοφτό μακαρονάκι. Κοντά κυλινδρικά μακαρόνια, που συνήθως σερβίρονται με χταπόδι.
  4. Κριθαράκι: Ζυμαρικά με σχήμα μακρόστενων σπυριών (μικρού, μεσαίου και χοντρού μεγέθους) για γιουβέτσι με κρέας, ή θαλασσινά αλλά και σούπες.
  5. Λαζάνια: Φαρδιές χυλοπίτες με αυγά, γάλα και βούτυρο ή ελαιόλαδο .
  6. Μακαρόνι: Τα χοντρά μακριά μακαρόνια με την τρύπα στο κέντρο που χρησιμοποιούμε παραδοσιακά για το παστίτσιο αλλά και τα νο 5 που γίνονται με κόκορα κοκκινιστό.
  7. Τουτουμάκια: Παραδοσιακές χυλοπίτες που τις βρίσκουμε στην Πελοπόννησο. Φτιάχνονται με αυγά και είναι μικρά ζυμαρικά και τετράγωνα στο σχήμα.
  8. Τραχανάς: Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα . Ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι, γάλα και αυγά που  έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, ξινός, γλυκός, χοντρός και ψιλός. Στην κλασική του συνταγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Βράζεται σκέτος ή με ντομάτα και συνοδεύεται συχνά με τυρί φέτα, τριμμένη μυζήθρα η γιαούρτη .
  9. Τριφτάδες ή Στριφτάδες: Στριφτά ζυμαρικά από τη Πελοπόννησο, μικρά σχεδόν σαν ρύζι στο μέγεθος. Σερβίρονται με λάδι και ή ξύδι ή λεμόνι.
  10. Φιδές: η ελληνική έκδοση των «μαλλιών αγγέλων» δηλαδή πολύ ψιλά μακαρόνια . Συχνά χρησιμοποιούνται σε σούπες. Στην ορεινή Πελοπόννησο σερβίρεται ως σούπα με κρασί και φρυγανισμένο ψωμί.
  11. Xoντρομπίγουλη: Χοντρός φιδές χωρίς αυγά που συναντάται μόνο στην Πελοπόννησο και σερβίρεται ως σούπα με  ντομάτα. Ένα έδεσμα που καταναλώνεται κυρίως το καλοκαίρι με ώριμες ντομάτες  και κατά την διάρκεια των νηστειών.
  12. Χυλοπίτες (Μακριές) ή Λαζάνια:  Φτιάχνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, συνήθως από αυγά και φρέσκο γάλα (πρόβειο ή κατσικίσιο). Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα: μακριές και λεπτές, κοντές και φαρδιές, μικρά τετραγωνάκια (Τουτουμάκια) κλπ.