Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαία Ολυμπία - Ελαιόλαδο Πελοποννήσου

Date: 16/02/2017

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της Πελοποννήσου και της Ελλάδας, συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναγνωρίσει στο ελαιόλαδο σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασπίδες του οργανισμού. Η ευεξία, η μακροζωία των ανθρώπων που διατρέφονται με ελαιόλαδο είναι πλέον μια επιστημονικά αναγνωρισμένη πραγματικότητα.

Η ελιά συνδέθηκε με την τοπική παράδοση, τους θρύλους και τους μύθους της Πελοποννήσου. Το ελαιόλαδο και η ελιά αποτέλεσαν, και αποτελούν, τη βάση της πελοποννησιακής γαστρονομίας, αλλά και της λατρευτικής και εθιμικής ζωής. Αποτέλεσε διατροφική βάση του μυκηναϊκού πολιτισμού, όπως επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές στο Παλάτι του Νέστωρα. Η πιο σημαντική ελαιοπαραγωγική περιοχή στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής. Η Πελοπόννησος συναγωνίζεται με την Κρήτη για τη θέση τους στην ελληνική παραγωγή ελαιολάδου. Η περισσότερο βραβευμένη ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η Κορωνέικη , προερχόμενη από την Κορώνη της Μεσσηνίας. Η Κορωνέικη ευδοκιμεί στις πλαγιές των βουνών, παράγει πολύ μικρούς καρπούς, η μεγάλη αναλογία φλοιού προς σάρκα των οποίων, χαρίζει στο ελαιόλαδο το ιδιαίτερο άρωμά του. Η ποικιλία αυτή είναι επίσης κατάλληλη για παραγωγή αγουρέλαιου. Περίπου 120.000 τόνοι ελαιολάδου παράγονται στην Πελοπόννησο  ετησίως. Οι ελιές βρίσκονται παντού και οι καλύτερες είναι των ορεινών περιοχών.  Σύμφωνα με την τελευταία προσπάθεια εντόπισης  και ταξινόμησης των ποικιλιών, (1998), οι ποικιλίες ελιών ελαιοπαραγωγής και επιτραπέζιων κατηγοριοποιούνται σε 538, με 1300 συνώνυμα.

Οι πανάρχαιες ποικιλίες που φύονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι οι εξής:

 • ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ: Λαδολιά, Μεγαρείτικη ή Μεγάρων, Μανάκι ή Μανακολιά.
 • ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Κορωνέικη, Ματσολιά, Μανακολιά, Μεγαρείτικη ή Μεγάρων, Ολυμπία ή «Χωταΐτικη» (Γορτυνία) .
 • ΑΧΑΙΑΣ: Κορωνέικη, Κουτσουρελιά-Πατρινή, Μεγαρείτικη ή Μεγάρων.
 • ΗΛΕΙΑΣ: Κορωνέικη, Κουτσουρελιά-Πατρινή, Λαδολιά, Ολυμπία ή «Χωταΐτικη» (Ολυμπία).
 • ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Κορωνέικη, Μεγαρείτικη ή Μεγάρων, Μανακολιά.
 • ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Αθηνολιά, Ασπρολιά, Κορωνέικη, Μουρτολιά.
 • ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Κορωνέικη, Ματσολιά, Μαυρολιά.

Ελαιόλαδα Πελοποννήσου ΠΟΠ

Το πελοποννησιακό ελαιόλαδο, καθώς και οι επιτραπέζιες ελιές, συμμετέχουν προνομιακά στον κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας. Αναλυτικά ο κατάλογος των περιοχών που παράγουν ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα, για το σύνολο της Πελοποννήσου, είναι ο εξής:

 • Λυγουριό Ασκληπιείου
 • Κροκεές Λακωνίας
 • Πέτρινα Λακωνίας
 • Κρανίδι Αργολίδας
 • Λακωνία (συνολικά η περιοχή)
 • Ολυμπία
 • Καλαμάτα
 • Φοινίκι Λακωνίας

Βρώσιμη Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ: η πιο διάσημη ελιά του κόσμου

Κατά κανόνα οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, στον κατάλογο των προϊόντων που απαραίτητα θέλουν να φέρουν στην πατρίδα τους, έχουν σε εξέχουσα θέση τις ελιές Καλαμάτας. Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα. Οι ελιές Καλαμάτας έχουν λάβει τη διάκριση ΠΟΠ, καθώς έχει αναγνωριστεί η ιδιαίτερη διατροφική τους αξία.

Οι ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ είναι ο ελαιόκαρπος της ποικιλίας  «Ελιά Καλαμάτας» ή «Καλαμών» γνωστή και σαν «Νυχάτη Καλαμών». Αμετάκλητα ποιοτικά κριτήρια αποτελούν η συλλογή με το χέρι (ο πανάρχαιος τρόπος συλλογής ελαιοκάρπου, το γνωστό «μάλγωμα» και η πλήρης ωρίμανση, όταν το χρώμα του καρπού είναι μαύρο. Οι ελιές Καλαμάτας, λόγω της συνεκτικότητας της υφής τους, του χρώματός τους και γενικά όλων των οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους κατέχουν παγκόσμια την πρώτη θέση στην κλίμακα ποιότητας στην κατηγορία των μαύρων ελιών, φυσικά ή τεχνητά ώριμων, χαραγμένων ή αχάρακτων. Η Ελιά Καλαμάτας είναι, κυριολεκτικά, η βασίλισσα όλων των βρώσιμων ελιών, με παγκόσμια αναγνώριση.