Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαία Ολυμπία - Εσωτερικά

Το εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο στην Αρχαία Ολυμπία,  δημιούργημα του γνωστού επιχειρηματία εστίασης Αγγέλου Γαλανόπουλου του ομώνυμου ομίλου εστιατορίων G3 GALANOPOULOS GASTRONOMY GROUP, (RODO Café e Ristorante, ΠΟΛΥΓΕΥΣΤΟ GRILL, EPATHLO OLIVE OILS).

Η δημιουργία ενός εστιατορίου στην Αρχαία Ολυμπία, σπονδή στην τοπική Πελοποννησιακή κουζίνα, αποτελούσε για χρόνια διακαή πόθο και των δύο. Το 2017 αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα ποιοτικό χώρο εστίασης όπου θα αναδείκνυε τις τοπικές γεύσεις και τα υλικά στην Αρχαία Ολυμπία η όποια προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Ένα ιστορικό κτήριο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την ηλεκτροδότηση της πόλης αλλά και ως χώρος διαμονής του σταθμάρχη για δεκαετίες, μετατράπηκε από μια εξαιρετική ομάδα αρχιτεκτόνων και διακοσμητών της HARCOS σε ένα  καλαίσθητο εστιατόριο  όπου  άνοιξε την κουζίνα του το 2017 αποκλειστικά με private dinning και prive θεματικά μενού  με ένα διεθνές πελατολόγιο. Το 2018 άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.  Το εποχιακό μενού του εστιατορίου και τα μενού γευσιγνωσίας του σεφ, αναδεικνύουν τη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με έμφαση στην τοπική Πελοποννησιακή γαστρονομία, με σύγχρονες πινελιές και τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά.

Το εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ  όπως και όλα τα εστιατόρια του ομίλου Galanopoulos Gastronomy Group, είναι πιστοποιημένα κατά ISO 9001 και ISO 22000 HACCP.

Το κτίριο

Το εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ στεγάζεται σε ένα γραφικό κτίριο με ξεχωριστή ιστορία. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1892 και η πρώτη του λειτουργία ήταν ως σταθμός μηχανοστασίου και υπνωτήριο. Το 1938 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μηχανή ηλεκτροδότησης , ηλεκτροδοτώντας το μοναδικό ξενοδοχείο (ΣΠΑΠ) που υπήρχε στην περιοχή της Ολυμπίας, ενώ τοποθετήθηκαν φώτα και λαμπιόνια  κατά μήκος των καλωδίων για πρώτη φορά,  δίνοντας ζωή στην πόλη αφού οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον ελευθέρα να κυκλοφορούν το βράδυ ενώ τα παιδιά μπορούσαν να παίξουν ανέμελα και μετά την δύση του ήλιου κατά μήκος της γραμμής ηλεκτροδότησης.

Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ Αρχαία Ολυμπία
Εστιατόριο ΔΗΜΗΤΡΑ – Άποψη κτιρίου αριστερά

Το 1953 το κτίριο μετατράπηκε σε χώρο διαμονής και ύπνου για τον εκάστοτε σταθμάρχη της Αρχαίας Ολύμπιας. Μετά από μακροχρόνιες μελέτες και με τον δέοντα σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, το 2015 ξεκίνησαν οι μελέτες από την Galanopoulos Gastronomy Group για την αξιοποίηση του χώρου, ενώ το 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση και η δημιουργία του εστιατόριου ΔΗΜΗΤΡΑ στην σημερινή του μορφή, μετατρέποντας τον κτίριο σε ένα χώρο κόσμημα, αφιερωμένο στην ειλικρινή φιλοξενία και στην Πελοποννησιακή γαστρονομία.